Taal





Kaas maken benodigdheden

Kaas maken benodigdheden koop je bij de specialist; Hobbykaas

Bij Hobbykaas.nl vind je alles wat je nodig hebt om zelf heerlijke kaas te maken, rechtstreeks vanuit jouw eigen keuken. Wij bieden een uitgebreid assortiment aan kaas maken benodigdheden van hoogwaardige kwaliteit. 

Welke benodigdheden heb je nodig om zelf kaas te maken?

Benodigdheden voor het zelf maken van 1 kg kaas:

  • Melk:
    • 9 liter rauwe melk of
    • 10 liter dagverse melk
  • Stremsel:
  • Calciumchloride:
  • Salpeter:
    • 1,0 ml (alleen bij rauwe melk heb je salpeter nodig)
  • Overige ingrediënten:
  • Benodigd gereedschap:
    • Thermometer
    • Wrongelsnijder of mes
    • Pan
    • Roerlepel
    • Zeef
    • Kommetje of beker
    • Kaasvorm
    • Kaasdoek
    • Kaaspers of een creatieve manier om te persen
    • Heet water

Met deze basis benodigdheden kun je 1 kg kaas maken. Daarnaast zijn er nog veel meer producten om je kaas naar een hoger kaas maak niveau te tillen

Ons assortiment:

  • Kaasvormen: Verschillende vormen en maten voor het vormen en persen van je kaas.
  • Kaasdoeken: Essentieel voor het laten uitlekken en rijpen van je kaas.
  • Kaaspersen: Voor het stevig persen van je kaasblokken.
  • Stremsel en zuursel: Belangrijke ingrediënten voor het stremmen en fermenteren van melk.
  • Thermometers: Voor het nauwkeurig controleren van de temperatuur tijdens het kaasmaakproces.
  • Kaasraspen en snijders: Voor het versnijden en voorbereiden van je zelfgemaakte kaas.
  • Boeken en handleidingen: Leer meer over kaasmaken met onze informatieve boeken en handleidingen.
  • Complete starterspakketten: Alles-in-één pakketten om direct van start te gaan met kaasmaken.

Veelgestelde vragen over de kaas maak benodigdheden

  • Hoeveel melk heb je nodig voor een kilo kaas?

    Je hebt 9 liter rauwe melk of 10 liter dagverse melk nodig om 1 kilo kaas te kunnen maken.

  • Hoe maak je kaas in stappen?

    1. Verwarm de melk:
      • Verwarm de melk tot 31 graden Celsius.
    2. Zuursel toevoegen:
      • Voeg ¼ theelepel kant-en-klaar zuursel of 20 ml karnemelk toe.
      • Laat de melk 45 minuten verzuren.
    3. Opnieuw verwarmen:
      • Verwarm de melk opnieuw tot 31 graden Celsius.
    4. Stremsel toevoegen:
      • Voeg het stremsel (2,5 ml) en de calciumchloride (2 ml) of salpeter (1 ml) toe.
      • Roer 1 minuut goed door.
    5. Laten rusten:
      • Laat de melk 30 minuten rusten.
    6. Controleer de stremming:
      • Controleer of de melk goed gestremd is.
    7. Snijden van de wrongel:
      • Snijd de wrongel voorzichtig in kleine blokjes van maximaal 1 cm bij 1 cm.
      • Laat de wrongel 10 minuten rusten.
    8. Wei verwijderen:
      • Schep de wei eraf tot de wrongel goed zichtbaar is (ongeveer 3 cm onder water).
    9. Waswater toevoegen:
      • Voeg waswater van maximaal 65 graden Celsius toe tot de wrongel 33 graden Celsius is.
      • Roer 10 minuten.
    10. Laten bezinken:
      • Laat de wrongel 10 minuten bezinken.
    11. Wei afscheppen en tweede waswater toevoegen:
      • Schep de wei opnieuw af tot de wrongel goed zichtbaar is.
      • Voeg waswater toe tot de wrongel 36 graden Celsius is.
      • Roer 10 minuten goed door totdat alle stukjes wrongel los van elkaar zijn.
    12. Laten rusten:
      • Laat de wrongel 20 minuten rusten.
    13. Wei afscheppen:
      • Schep de wei af tot de wrongel net niet droog staat.
    14. Voorverwarmen kaasvorm:
      • Verwarm de kaasvorm met maximaal 40 graden Celsius water.
    15. Vullen van de kaasvorm:
      • Leg een kaasdoek in de kaasvorm en vul de vorm met de wrongel.
      • Plaats het deksel/de volger op de vorm en keer de vorm 10 minuten om.
    16. Persen:
      • Pers de kaas 20 minuten met 1 kg.
      • Pers vervolgens 3 uur met 2 kg.
    17. Pekelen:
      • Pekel de kaas in een pekelbad (20% zout opgelost in water en 1% calciumchloride).
      • Pekel de kaas 10 uur en draai de kaas halverwege om.
    18. Coaten:
      • Droog de kaas en coat de ene helft. Zodra de coating droog is, coat de andere helft.
      • Herhaal dit een week lang dagelijks, daarna 2 keer per week.
    19. Rijpen:
      • Laat de kaas rijpen op een vochtige plek, zoals een kelder of een afgesloten box.
      • Keer de kaas dagelijks.
  • Wat zijn de ingrediënten van kaas?

    De ingrediënten zijn:

    • Melk:
      • 9 liter rauwe melk of
      • 10 liter dagverse melk
    • Stremsel:
      • 2,5 ml lebstremsel of microbieel stremsel
    • Calciumchloride:
      • 2,0 ml (alleen bij dagverse melk)
    • Salpeter:
      • 1,0 ml (alleen bij rauwe melk)
    • Overige ingrediënten:
      • Zuursel (kant-en-klaar of karnemelk)
      • Zout (voor het pekelbad)

Bij Hobbykaas.nl ben je aan het juiste adres voor specifieke kaas maken spullen of gewoon inspiratie voor je volgende kaascreatie. Kies jouw favoriete benodigdheden en begin vandaag nog met het zelf maken van kaas. Laat je passie voor kaas tot leven komen! Bekijk onze online winkel en ervaar het plezier van zelf kaas maken. Voor vragen en advies st ik, Danny, altijd voor je klaar.

Lees meer
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »