Taal



Basis benodigdheden zelf kaasmaken

  • Geplaatst op
  • Door Hobby Kaas
  • 0
Basis benodigdheden zelf kaasmaken

Ontdek wat je nodig hebt om kaas te maken.

Welkom kaas enthousiasteling! 

Ben je nieuwsgierig geworden naar alle kaastastische mogelijkheden in je eigen keuken? Vandaag neem ik je mee om je te laten zien wat je nodig hebt om zelf kaas te maken. Van de absolute basis naar zeer uitgebreid.

 

Starten met no budget.

Wil je eens aan de slag met zaken die je waarschijnlijk al hebt? Mijn eerste kaas heb ik gemaakt zonder kaasmaak spullen met wat ik al in mijn eigen keuken had. De emotie van het kaasmaken was wel sterker dan de smaak van het toenmalige kaasje :) 

Om te beginnen ben je natuurlijk een pan nodig waar de hoeveelheid melk in past. Voor een lekkere snackkaas begin je met 5 liter melk maar dit kan natuurlijk ook meer zijn.

Verder ben je aan keuken gerei ben je minimaal een mes nodig, een roerlepel, een kop, een schotel, een zeef, een hydrofiel doek en een thermometer. Voor het pekelen gebruik je keuken zout in een bak. Ongeveer 20% van de hoeveelheid water moet je aan zout toevoegen.

Waar je echt niet onderuit komt is een potje stremsel en calciumchloride of salpeter. 

In een voorgaande blog is een makkelijk kaasmaak recept te vinden. In plaats van een kaasvorm gebruik je de zeef en de schotel gebruik je als volger.

 

Starten met een probeer set

Wil je een betere start hebben met kaasmaken en niet te veel uitgeven dan heb je de basis benodigdheden al rond de € 30,- Met een kleine startkit heb je de basis om de melk te stremmen, te vormen en te rijpen. Mocht je nog niet te veel willen uitgeven dan is verse karnemelk een prima zuursel om mee te starten. Wil beginnen met een typische kaassmaak dan is een zakje bioferment een aanrader.

Wat je dan zelf nog nodig hebt is een persgewicht en hierin kan je zeer creatief zijn, van pakken drinken of het zout voor het pekelbad of de pan die je gebruikt hebt gevuld met water.

Ook ben je nog een mes nodig om de wrongel te snijden, een roerlepel en een thermometer. Als je nog niet beschikt over een thermometer is er met een combinatie deal een goedkope staaf thermometer makkelijk bij te bestellen. Wil je een probeer set met een simpele pers dan kan je deze ook bestellen.

Bij het setje zit een flesje premium coating geel of rose zodat je je eerste kaas uitstekend kan rijpen. 

 

 

 

 

 

 

 

Kaasmaken met een complete kaasmaakset

Ben je er al over uit? Of toe aan een upgrade kan je gaan voor een complete kaasmaakset. Deze set bevat alles om een uitstekende gouda, edam, butterkase of welke harde kaas dan ook te maken.

Al vanaf € 115,00 heb je mooie complete setjes waar zelfs een wrongelsnijder bij zit, een digitale thermometer met pannenklem en een manier om de pH te meten. Alle benodigdheden om een perfect kaasje te maken die je perst onder 1 van de bijgeleverde persen.

 

 

Hier ben je alleen nog een pan en een pekelbad nodig en een kopje om de wei af te scheppen. Als je nog iets meer gemak wil kan je zelfs een handige sifon pomp mee bestellen zodat de wei afvoer ook makkelijk wordt. 

 

Ook wordt er voldoende premium coating met speciale coating spons geleverd om je kaas uitstekend te rijpen en die mooie intense kleur mee te geven. Hoe langer je kaas rijpt des te mooier de kleur wordt.

 

Next Level kaas items

 

Wil je iedereen verbazen met kaas die van specialistische kwaliteit? 

 

Kaasmaken als een professional, ook dit is heel goed mogelijk als je werkt met de beste spullen die er verkrijgbaar zijn. Wat bepaald nou de smaak van de kaas? Dit begint al bij de basis: Het verzuren van de melk met de juiste startculturen. Startculturen of in het geval van kaasmaken, zuursel geeft tijdens de rijping de typische smaak die je zo lekker vind. Als je een zuursel neemt van de CHR Hansen collectie weet je zeker dat je werkt met een onovertroffen smaak. Je laat de kaas minimaal 3 maanden rijpen om goed de smaak erin te krijgen.

Kies de juiste kaasvorm, als je het beste kiest krijg je ook de beste resultaten. Met de vormen van Kadova haal je het beste in huis waar je de meest strakke kaas mee maakt met de vorm zoals die bedoelt is voor bijvoorbeeld Gouda of Edam kaas. 

Om het kaasmaken te starten kan je je eigen zuursel zetten, het moment dat je zuursel klaar is bepaal je het beste met een pH meter, ook als je zuursel hebt toegevoegd aan je melk bepaal je het beste het moment van stremmen met de pH meter. Zo kan je het exacte moment bepalen wanneer je zuursel op zijn meest actief is en de exacte dosering aanhouden waarin je kaas niet te zuur wordt en niet te veel mini scheurtjes geeft. 

Daarnaast is werken met een wrongelsnijder aan te raden. Dit langwerpige "mes" heeft een scherpe en een botte kant om mee te snijden en te roeren, met een wrongelsnijder kom je altijd uit met het juiste formaat wrongel blokjes. Uiteindelijk is de wrongel de bouwstenen van je kaas.

Voor waswater dosering en als persgewicht is een grote maatbeker erg handig.

 

De 1 na laatste stap is het kaaspersen. Zeker voor grotere kaas is het noodzakelijk om een stevige pers te hebben die grotere gewichten aankan zonder te kantelen. Speciaal voor dit doeleinde heb ik een pers ontwikkeld die niet kantelt, een wei afdrijving heeft en die meerdere vormen onder de pers kan hebben. Ook als je perst met een gewicht van 10 kg ( 30 kg persdruk ) kan je door de stabilisatie plank en de losse hefboom zonder problemen het volle gewicht op de kaasvorm krijgen.

 

 

Als laatste is het pekelen aan de beurt, dit doe je in een bak of in je pan. Laat de pekel niet in je pan zitten want dit tast de pan aan waardoor er corrosie ontstaat. Voor een pekelbad ben je de hoeveelheid water nodig die je minimaal ook aan melk hebt gebruikt. 18 tot 20% zout die goed is opgelost in het water en 1% calciumchloride voor een stevige korst. Wil je je pekelbad onderhouden dan is een Baumé pekelweger aan te raden, deze meet de zoutdichtheid in je pekelbad en kun je exact zout bij doseren.

Na het pekelen is je kaas klaar en moet minimaal 3 weken rijpen. Bij de grotere kaas zou ik 3 maanden aanhouden omdat dan de smaak van het zuursel goed gaat doorkomen.

Hoe moet ik mijn kaas rijpen?

Het rijpen doe je bij voorkeur in een kaasgrot, dit houd in een donkere koele plek tussen de 12 en 14 graden met een luchtvochtigheid tussen de 80 en 90%. Dit klinkt als ingewikkeld maar is het absoluut niet. Je kan een koelbox nemen met koel elementen en als je perfectie zoekt neem je een oude koelkast met externe thermostaat waar je de temperatuur in je koelkast perfect kan regelen. Als je met enige regelmaat een kaas maakt blijft de luchtvochtigheid perfect.

 

Wat ook nog leuk is tijdens het proces is het wegen van je kaas. Na het pekelen en tijdens het rijpen, je zal zien dat je kaas aardig in gewicht afneemt door de vochtafdrijving. 

Kaasmaken: Beginnen is leuk en makkelijk

Wil ik je meegeven dat het niet veel uitmaakt hoe je begint. Kaasmaken is vooral heel leuk en het experimenteren met startculturen en kruiden maakt het nooit saai. Het voordeel aan de hobby is dat je alles maar 1x hoeft te kopen en dat de meeste producten zeer slijtvast zijn. 

De probeer set kaasvormen zijn over nagedacht. Je koopt een cilinder vorm als je later ook wil proberen om zachte kaas of schimmel kaas te maken en je koopt de gouda vorm als je later met kruiden aan de slag wil gaan. 

Met een klein beetje improviseren en wat goed basis materiaal kan je al een zeer lekker kaasje maken en het is echt niet moeilijk!

 

Kaastastische groet, Hobby Kaas

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »