Wil je thuis je eigen emmentaler kaas maken? Met het setje emmentaler kaas maken heb je alles wat je nodig hebt om dit in je eigen keuken te maken. Deze set is speciaal samengesteld voor zowel beginnende als ervaren kaasmakers en bevat de beste ingrediënten en materialen en culturen waarmee je tot wel 2,5 kg emmentaler kan maken met de nootsmaak en de ogen waar we allemaal van houden.
Kaasvorm met volger (tot 2,5 kg kaas)
Een stevige kaasvorm met volger waarmee je de emmentaler kan maken. De volger zorgt ervoor dat de kaas tijdens het persen de druk gelijkmatig verdeeld wordt. De kaasvorm bevat veel drainage gaten zodat zo veel mogelijk wei uit de vorm wordt geperst voor de beste resultaten.
Kaasdoek (50x50 cm)
Een kaasdoek fijn geweven doek die ervoor zorgt dat de wei makkelijk uit de wrongel kan trekken naar de drainage gaten van de kaasvorm, zodat je de optimale pers resultaten bereikt.
Microbieel Stremsel
Een potent stremsel, genoeg voor maar liefst 15kg kaas. Ons stremsel wordt gewonnen uit schimmels en is daarmee vegetarisch, ook heeft het stremsel een halal en koosjer certificaat.
Calciumchloride
Calciumchloride wordt toegevoegd aan gepasteuriseerde melk om de verloren calcium te herstellen na verhitting van de melk en een goede stremming te verkrijgen en een betere wrongelvorming te bevorderen. Dit verbetert de textuur en stevigheid van de kaas.
Salpeter (met doseerspuiten)
Salpeter helpt bij het voorkomen van ongewenste bacteriële groei, waardoor je kaas langer houdbaar blijft en de juiste structuur behoudt. Inclusief doseerspuiten voor nauwkeurige toevoeging. Let op salpeter gebruik je zeer beperkt bij emmentaler kaas en enkel als er sprake is van boterzuursporen in de melk.
Startculturen LH-B02 en Propion bacterie
De set wordt geleverd met een stap-voor-stap recept en uitgebreide instructies, zodat je precies weet hoe je jouw Emmentaler op de juiste manier kunt bereiden. De instructies zijn eenvoudig te volgen, zelfs voor beginners, en begeleiden je door het hele proces, van het stremmen van de melk tot het rijpen van de kaas.
Emmentaler maken is niet moeilijk, maar het vereist geduld voor een goede rijping. Het succes van de rijping hangt af van het nauwkeurig controleren van de rijpingstemperaturen. Voor de beste resultaten wordt aangeraden om met een externe thermostaat te werken, zodat je de temperatuur gedurende de hele rijpingsperiode stabiel kunt houden. Dit is essentieel om de gewenste gatenvorming (de 'ogen') in de kaas te krijgen en de nootachtige smaak volledig tot zijn recht te laten komen.
Begin nu aan jouw kaasavontuur en ontdek hoe leuk, lekker en bijzonder het is om je eigen emmentaler kaas te maken. Mocht je al een goede vorm en additieven in huis hebben, dan heb je genoeg aan de propion bacterie en de CHR-Hansen LH-B02